منابع طرح «کتابخوان ماه» ويژه خرداد 1403 معرفي شد
منابع طرح کتاب خوان ماه، ويژه خرداد 1403 با ارائه کتاب هاي «سند انتخاب»، «هلهله فرشتهها»، «نيايش امام حسين عليه السلام در صحراي عرفات» و «چراهاي شگفتانگيز بيابان» معرفي شد.
به گزارش پايگاه اطلاعرساني نهاد کتابخانههاي عمومي کشور، منابع طرح کتابخوان ماه، ويژه خرداد 1403 با هدف ارتقاي فرهنگ مطالعه و کتابخواني در جامعه، دسترسي همگاني به کتاب، وم معرفي کتابهاي مفيد براي پرورش فکري آحاد مختلف مردم و همچنين ارتقاي فضايل اخلاقي و فرهنگ عمومي از طريق مطالعه کتابهاي مفيد و فاخر در سطح کشور و ارائه کتابهاي «سند انتخاب»، «هلهله فرشتهها»، «نيايش امام حسين(ع) در صحراي عرفات» و «چراهاي شگفتانگيز بيابان» معرفي شد.
«سند انتخاب (روايتي از برگزيدن رهبري انقلاب اسلامي پس از امام خميني (1362-1368)»
پديدآور: محسن سام
ناشر: مرکز اسناد انقلاب اسلامي
تعداد صفحات: 696
سال 1364 نخستين اجلاسيه براي تعيين جانشين امام و رهبر آينده تشکيل شد، پيش از اين اجلاسيه چه وقايعي رخ داده بود تا اکثريت مطلق اعضا بر قائم مقامي آقاي منتظري اتفاق نظر داشتند؟ و حد فاصل انتخاب آقاي منتظري در سال 64 تا عزل ايشان در فروردين سال 68 چه اتفاقهايي رخ داد که امام قاطعانه تصميم به عزل او گرفتند؟ و بر خلاف نظر بسياري و در عين تعجب ايشان صريح دستور دادند تا خبرگان او را از مقام قائم مقام رهبري عزل کنند؟
در نگاه امام رضوان الله عليه پس از عزل آقاي منتظري، تصميم درباره جانشين مقام رهبري نيازمند چند تدبير مقدمّاتي بود. با عزل منتظري، امام رضوان الله عليه، خود نيز در جريان حل مسئله جانشين رهبري وارد عمل شد. اما تدابير امام در حد فاصل عزل آقاي منتظري تا شامگاه سيزدهم خرداد 1368، که براي هميشه به ديار باقي سفر کرد، چه بود؟ مسئولان کشور، در اين فرآيند چه نقشي ايفا کردند و چه جايگاهي داشتند؟
در اين کتاب علاوه بر يافتن پاسخهاي مستند و متقن به پرسشهاي فوق، با مسائل بسيار عبرتآموز ديگري نيز آشنا ميشويم. مسائلي نظير آشنايي با نظرات کساني که امروز در چرخش 0 درجهاي چيزي بر خلاف گفتههاي آن روزهاي خود بيان ميدارند. حامياني که گذر زمان آنها را مخالف رهبري کرد و بالعکس! کساني که در افکار عمومي از ابتدا مطيع رهبري و انقلابي بودند اما با رجوع به اسناد معتبر و حتي اسنادي که خودشان منتشر ساختند، مشخص ميشود که بارها و بارها با مواضع انقلابي و حتي بعضاً اسلامي امام رضوان الله عليه به بهانه مصلحت و. مخالفت کردند و بسيار نکات تأمّل برانگيز ديگر.
انسجام مطالب، ارائه يک ديد کلي از فرآيند تحوّلات، متن بسيار روان، پانويسهاي بسيار عالمانه و دقيق و بهجا و جامعيت کمنظير، برخي ويژگيهايي است که اين اثر را در موضوع خود منحصر به فرد ساختهاست.
در بخشي از کتاب ميخوانيم:
ابراهيم اميني: «در حدود ساعت 9:30 بود که خدمت امام مشرّف شديم. در ابتدا آقاي هاشمي سخن را آغاز کرد، با لحن ملتمسانه گفت: «ما هميشه به هنگام بروز مشکلات و معضلات خدمت شما شرفياب ميشديم و در حل آن از جنابعالي کمک ميگرفتيم. اکنون در رابطه با نامهاي که براي آقاي منتظري نوشتهايد و امکان دارد براي نظام مشکلاتي به وجود بياورد، شرفياب شدهايم. تقاضاي ما اين است که در پخش آن عجله نکنيد، شايد در آينده راه حلي بهتري پيدا شود. در تشکيل مجلس خبرگان هم تعجيل نفرماييد، اجازه بدهيد اطراف و جوانب کار را خوب بررسي کنيم و خدمت شما عرضه بداريم. آنگاه هر چه بفرمايد عمل ميکنيم.»
بعد از آن آقاي اي، سپس آقاي مشکيني درباره همين مطالب سخناني را عرضه داشتند. امام که آثار اندوه برچهره ربّانياش آشکار بود فرمود: «من در اطراف و جوانب اين کار خوب فکر کردهام و تصميم گرفتهام. ديگر حرف ندارد. من از اول با انتخاب ايشان مخالف بودم؛ ولي نخواستم در کار خبرگان دخالت کنم. من گفته بودم نامه را در اخبار بخوانند ولي در اين باره کوتاهي شد. اگر اصرار کنيد ميگويم، همين حالا بخوانند. من گفتهام عکس او را از ادارات پايين بياورند. تشکيل مجلس خبرگان هم ضرورتي ندارد، من خودم او را خلع ميکنم. چون اگر خبرگان او را عزل کنند، معنايش اين است که انتخاب سابق آنها کار درستي بوده، در صورتي که من از اول مخالف اين کار بودهام.» آنگاه به آقايان اي و هاشمي فرمود: «شما هم لازم نيست نامه را براي ايشان به قم ببريد، آن را به وسيله شخص ديگري ميفرستم. شما هم ديگر براي ديدار ايشان به قم رفت و آمد نکنيد.» در همين جلسه آقاي هاشمي از امام درخواست کرد: «لحن نامه طوري باشد که به جنبه حوزوي آقاي منتظري لطمهاي وارد نشود.» امام در جواب، سخنانِ تندي فرمود که باتوجّه به برخي مصالح و ملاحظات از ذکر آنها معذورم. بدين صورت جلسه با يأس و نگراني پايان يافت.» (ص 75و76)
«هلهله فرشتهها (مؤلفهها و تکنيکهاي خوشبختي زندگي حضرت علي و حضرت زهرا عليهماالسلام با رويکرد ديني و روانشناختي)»
پديدآور: سعيد شريف يزدي، علاکبر حائري
ناشر: دفتر نشر معارف
تعداد صفحات: 120
اين کتاب در خلال يک داستان امروزي با شخصيتهايي به نام شيرين و فرهاد نمايي از سبک زندگي حضرت علي عليهالسلام و حضرت فاطمه سلاماللهعليها را نمايش ميدهد. کتاب در 10 بخش تکنيکهايي را با الگوگيري از زندگي اميرالمؤمنين (ع) و حضرت زهرا (س) ارائه ميکند و خواننده را به پاسخ سؤالهاي بسياري در زمينه ازدواج و خانواده ميرساند. سؤالهايي نظير:
ازدواج ساده و به دور از تکلف چگونه ازدواجي است؟ آيا اين امر در زمانه ما نيز امکانپذير است؟
بايد به چه نکاتي در انتخاب همسر توجه داشت تا به دور از کليشهها به انتخابي صحيح رسيد؟
چه راهکارهاي کاربردي براي همدلي و حمايت عاطفي وجود دارد؟
چه عواملي ميتواند زمينهساز خيانت به همسر شود؟
رضايتمندي شويي به چه معنا است و چطور ميتوان به آن دست يافت؟
زندگي پيچيدگيهاي بسياري دارد که ميتوان با واقعبيني و توجه به الگوهاي اصيل و سازنده تا حدودي آن را بهتر شناخت. شيرين و فرهاد اين کتاب در هر بخش با موانع و چالشهايي مواجه ميشوند که با روايات و تکنيکهاي ارائه شده موفق به حل آن ميشوند. اين کتاب قصد دارد خواننده را با راه و رسم يک زندگي اسلامي آشنا کند.
در بخشي از کتاب ميخوانيم:
با توجه به تفاوت جنسيتي و شخصيتي هر يک از زن و مرد، روشهاي تأمين نياز عاطفي هر کدام نيز تفاوت دارد که در ذيل، برخي از مهمترين راهکارهايي عملي براي هريک از زن و مرد بيان شده است:
الف) حمايت عاطفي مرد از همسر:
1. زيباترين واژهها را براي صدا زدن همسرتان برگزينيد.
2. دوست داشتن خود را ابراز و دلايل علاقهتان را بيان کنيد.
3. زمانهاي ويژه ماننده سالروز تولد همسرتان يا سالگرد ازدواجتان را فراموش نکنيد.
4. در مجالس عمومي و نزد ديگران به او احترام بگذاريد و او را با ديگران مقايسه نکنيد.
5. از مهارتهاي خانهداري همسرتان مانند آشپزي و خانهآرايي تعريف کنيد.
6. وقتهايي را فقط به همسرتان اختصاص دهيد و در آن زمانها به هيچ کار ديگري مشغول نشويد و. .
ب) حمايتهاي عاطفي زن از شوهر:
1. به فرزندانتان احترام به پدرشان را بياموزيد و او را نزد فرزندان بزرگ جلوه دهيد.
2. همسرتان را با امر و نهي کردنهاي مداوم خسته و کلافه نکنيد و هرگز او را تحقير يا با فرد ديگر مقايسه نکنيد و. .
«نيايش امام حسين عليه السلام در صحراي عرفات»
پديدآور: محمدتفي جعفري
ناشر: مؤسسه تدوين و نشر آثار علامه جعفري
تعداد صفحات: 4
نيايش امام حسين عليه السلام در صحراي عرفات، تأليف علامه محمدتقي جعفري، شرحي عالمانه و حقيقتاً کمنظير بر دعاي عرفه امام حسين(ع) است.
مقدمه مفصّل مؤلف، با عنوان «در تعريف نيايش» يکي از مهمترين امتيازهاي اين اثر است. مؤلف در اين مقدمه، با نگاهي فلسفي و جامعهشناختي به مبحث دعا و نيايش مينگرد و دلايل نياز انسانها به راز و نياز با خداي متعال را با دقتي ستودني ترسيم و تبيين ميکند. اين مقدمه را ميتوان رسالهاي مستقل دربار? نيايش، تعريف و اهداف و فوايدِ آن دانست که مطالب بسياري در آن گنجانيده شده است و به حق ميتوان گفت که در اين مقدمه، بحر در کوزهاي ريخته شده است.
پس از اين مقدمه، شرح و ترجمه دعاي عرفه آمده است. استناد به آيات، روايات، اشعار شاعران بزرگ و جملات شخصيتهاي جهاني، هم موجب غناي محتوايي اثر شده و هم بر جذابيت آن افزوده است. نويسنده، با زباني ساده و روان به بيان و تبيين مفاهيم عميق مطرح شده در دعا پرداخته است. استناد بهجا و به هنگام اشعار نظامي و مولوي، لطافتِ خاصي به مباحث روانشناختي و فلسفي کتاب داده است.
نيايشهاي پر سوز و گداز نيز که بيشک از اعماق جان مؤلف برخاسته به مناسبتهاي مختلف ضمن شرح جملات دعاي عرفه آمده که بسيار پرشور و تأثيرگذار است و با روح کلي کتاب هماهنگي دارد.
در بخشي از کتاب ميخوانيم:
وَخَسِرَتْ صَفْقَهُ عَبْدٍ لَمْ تَجْعَلْ لَهُ مِنْ حُبِّکَ نَصيباً،
و زيان کار باد تجارت آن بندهاي که از محبّت خودت براي او سهمي قرار ندادهاي؛
اين جهان هستي با اين عظمت، جايگاه سوداگري بس شگفتانگيز است.
گروهي تمام وجود خود را در مقابل خور و خواب و خشم و شهوت چند روزه از دست ميدهند.
اينان چه ميخرند و چه ميفروشند؟
جان پاک و روح بينهايت بزرگ ميفروشند، خوشگذراني و هوي و هوسهاي زودگذر ميخرند.
منتها، به اندوههاي پشت پرده، خود، آگاهي ندارند.
بگفت: آن جا به صنعت در چه کوشند؟
بگفت اندُه خرند و جان فروشند (نظامي گنجوي)
گروهي ديگر، کالاي وجود را بر بازار طبيعت عرضه ميکنند، مقداري تمايلات و آزادي در اشباع غرايز و مقداري هم علم و دانش يا خدمت بر انسانها در هنگام ميل و رغبت خود ميخرند.
اين گروه تا اندازهاي سود بردهاند و به نتيجه محدودي رسيدهاند، اما آن چه از دست دادهاند، خيلي باارزشتر از آن بوده که به دست آوردهاند.
دسته ديگري هم زندگي ميکنند و در اين ميدان معامله، ندامتها و نوميديها ميخرند و جان ميفروشند.
گويي کالايي غير از ناله و بدبيني در بازار زندگي نميبينند.
خسارت و بينوايي اينان همان مقدار است که براي گروه اول که تمام وجود خود را در مقابل خور و خواب و خشم و شهوت از دست ميدهند.
جمعي ديگر آگاهتر زندگي ميکنند. آنان ارزش سرمايهاي را که در دوران زندگي در اختيارشان قرار گرفته است، بيشتر از گروه هاي نامبرده درک کردهاند. آنان دريافته اند که، نه خور و خواب و خشم و شهوت، و نه يک مشت اصطلاحات محدود علمي، و نه مقداري شناسايي پيچ و مهرههاي کارگاه هستي، و نه مانند جغد خرابهنشين و نشستن و ناله سر دادن، هيچ يک از اين کالاها ارزش آن را ندارند که با روح انساني که کمال اعلي ثمر آن است، مبادله کنند.
اينان شناخت عمومي جهان و خدمت به زندگان را سزاوار خريد در مقابل از دست دادن نقدينه وجود خود احساس نمودهاند. ولي آيا هرگز اين سؤال براي آنان مطرح شده که شناخت جهاني که با تکميل و تعالي رواني همراه نيست، چه ارزشي خواهد داشت؟ و خدمت به موجودات زنده بدون آن که وابستگي آنان را به پروردگارا بيچون بداند، غير از پروراندن چند عدد حيوان درنده سودجو و سودپرست چه ارزش خواهد داشت؟ اگر اين سؤال براي آنان مطرح شود، با کدامين اصل منطقي خود را قانع ساختهاند؟
با اين که نوعي عظمت روحي براي همين گروه وجود دارد و اينان به هدف اعلاي آفرينش نزديکترند، ولي با اين حال با صراحت ميگويم: اگر از شناختن جهان بزرگ و از خدمت به جانداران مخصوصاً انسان هيچگونه اصل مستحکمي را پشتيبان خود قرار نداده و خودخواهي خود را اشباع نمودهاند، باز خسارت بردهاند و آنچه از دست دادهاند، خيلي باارزشتر از آن بوده است که به دست آوردهاند.
پس، آن کيست که در اين جايگاه سوداگري، بهترين معامله را انجام ميدهد؟ اينان کساني هستند که فقط و فقط، محبت را کالاي معادل جان پاک خود ديدند و لحظه هيجان مهر و محبت را در روح خود، با تمام جهان هستي معدل شمردند.
ولي در اين جا، يک مسألهي بسيار با اهميت مطرح است که شيريني و زيباييِ مفهوم محبت نميتواند آن را پوشيده بدارد، آن مسأله اين است: به که محبت بورزيم و براي چه محبت بورزيم؟
«چراهاي شگفتانگيز بيابان»
پديدآور: جکي گف
مترجم: امير صالحي طالقاني
ناشر: محراب قلم
تعداد صفحات: 32
بيابانها خشکترين مناطق زمين هستند و در آنها باران به ندرت ميبارد. برخي از آنها بسيار داغ مانند بيابان صحراي آفريقا و کوير لوت ايران و بعضي بسيار سرد مانند جنوبگان قطب جنوب هستند. بعضي از بيابانها پوشيده از شنزار، بعضي ديگر صخرهاي و برخي يخزده هستند. تنها وجه مشترک آنها ميزان بارندگي بسيار اندک (کمتر از 25 سانتيمتر در سال) آنها است. تمام اينها باعث نميشود که در بيابان اساساً بارندگي نباشد و آب يافت نشود. بارندگيهاي اندک ولي سيلآسا که واديها را ميسازند و وجود آبهاي زيرزميني که به صورت طبيعي يا مصنوعي (قنات) در جايجاي بيابان ظاهر ميشود که واحهها را شکل ميدهند، حيات در بيابانها را ممکن کرده است. وجود همين آب اندک سبب سازگاري گياهان و جانوران با اين شرايط نامساعد شده است. بيابان با نقش بيبديلش در ايستم جهاني از يک طرف و وجود ذخاير فراوان مواد معدني و انرژي از ديگر سو، اهميت فوق العادهاي براي زندگي در کره زمين دارد. ميتوان با استفاده درست از منابع طبيعي از بياباني شدن زمينهاي ديگر و ايجاد پديده ريزگردها جلوگيري کرد.
اين کتاب شامل اطلاعاتي در مورد بيابانهاي جهان و نحوهي سازگاري جانداران گياهان و جانوران و زندگي انسانها در آن است. دربارهي تعريف دقيق بيابان و وادي و واحه در کتاب بحث ميشود. تنوع گياهي و جانوري بيابان همراه با برخي عادات و رفتارهاي آنها توضيح داده شده است. استفادههاي جديدي که انسان همواره با تخريب از محيط بيابان ميبرد نيز مشروحاً توضيح داده شده است.
علاوه بر اينها، اين کتاب به سؤالات جالب و جذابي نيز در خصوص بيابانها که بخش زيادي از کشور ما را هم شامل ميشود، پاسخ ميدهد. پرسشهايي نظير: بزرگترين بيابانهاي جهان کجاست؟ سراب چيست و چگونه به وجود ميآيد؟ گياهان چگونه در بيابان زنده ميمانند؟ چرا کاکتوسها تيغ دارند؟ چه جانوراني در بيابان زندگي ميکنند و هر يک براي مقابله با شرايط سخت بيابان چه ميکنند؟ مردم چگونه در بيابان زندگي ميکنند؟ چرا سرزمينهاي سبز به بيابان تبديل ميشوند؟ آيا ميتوان بيابانها را به سرزمين سبز تبديل کرد؟ و. .
منابع طرح «کتابخوان ماه» ويژه بهمن 1402
منابع طرح «کتابخوان ماه» ويژه دي 1402 معرفي شد
منابع طرح «کتاب خوان ماه» ويژه آذر 1402 منتشر شد
منابع طرح «کتابخوان ماه» ويژه اسفند 1402 معرفي شد
امام ,کتاب ,زندگي ,بيابان ,وجود ,آقاي ,امام حسين ,آقاي منتظري ,خرداد 1403 ,ويژه خرداد ,حسين عليه ,شگفتانگيز بيابان» معرفي ,چراهاي شگفتانگيز بيابان» ,هلهله فرشتهها»، نيايش ,انتخاب»، هلهله فرشتهها»،